01 Decembrie 2021 | Ingrijire
Ce este acneea?
Acneea este o afectiune inflamatorie a pielii, care provoaca puncte albe, puncte negre si cosuri. Desi este mai frecventa in randul adolescentilor, acneea poate afecta persoane de toate varstele. Peste 80% din populatia planetei face acnee la un moment dat in viata. Insa cu toate ca acneea este raspandita si obisnuita, aceasta are un bogat substrat psiho-social.
Care sunt cauzele care pot duce la aparitia acneei?
Cauzele care pot duce la aparitia acneei sunt de mai multe tipuri. Productia excesiva de sebum, mai ales in apropierea fierelor de par, poate produce acnee. Schimbarile hormonale pot duce la aparitia cosurilor – ex: in adolescenta sau in timpul unei sarcini. Alimentatia bogata in hormoni (carne, lactate) poate fi un factor indirect declansator. Un hormon care poate provoca acnee este si cortizolul, hormonul stresului. Pandemia a adus cu ea purtarea mastii, un alt element care favorizeaza aparitia cosurilor, de data aceasta prin actiune mecanica.
Extragem comedoanele: da sau nu?
Cu siguranta nu. Extragerea comedoanelor poate afecta mecanic tesuturile din jur. Comedoanele eliberareaza bacterii care de cele mai multe ori determina aparitia inflamatiei.
Soarele grabeste vindecarea?
Razele solare au o actiune benefica antiseptica asupra bacteriilor, insa pot determina productia sporita de sebum si pot ingrosa stratul cornos al epidermei. Sfatul nostru este sa va expuneti cu moderatie la soare si intotdeauna sa folositi crema cu factor de protectie solara.
Pot sa ma machiez daca am acnee?
Cu siguranta da. Ai mare grija insa la tipul de produse pe care il alegi si acorda-ti timpul necesar pentru curatarea machiajului de pe ten. Anumite produse de machiaj pot agrava acneea. Evita-le pe acelea care au uleiuri in compozitie sau pe cele care inchid porii.
Cu ce curat tenul?
In general acneea nu este rezultatul pielii murdare, ci a exfolierii excesive si folosirea iritantilor.
Alege produse destinate tenului acneic, fara sulfati, cu agent activ adecvat tenului tau (de exemplu: acid azelaic). Exfoliaza bland tenul pentru a indeparta celulele moarte de la suprafata epidermei. Asigura-te ca procesul de curatare dureaza suficient de mult timp pentru ca produsele sa patrunda in piele (minim 2 minute).
Ce sa aleg pentru tratarea acneei?
Pentru cazurile de acnee, preferatul nostru este acidul azelaic deoarece trateaza eficient si nu este iritant. Acest compus reduce riscul de aparitie a petelor maronii dupa vindecarea acneei deoarece blocheaza sinteza melaninei. In general, dermatocosmeticele ar trebui sa functioneze. Daca nu te ajuta, apeleaza la sfatul unui medic pentru gasirea celei mai bune solutii adaptate nevoilor tale.
Newsletter Nu rata ofertele si promotiile noastre
Compara produse
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.
A fost adaugat la favorite!
A fost sters din favorite!